2013-05-01 09:55:04• hírek • Póti Orsolya

Tantervírók szakmai találkozójára került sor

Tantervírók szakmai találkozójára került sor Szatmárnémetiben a Tanügyminisztérium és az Országos Értékelő és Vizsgaközpont pályázatának keretén belül. A tanácskozásnak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum könyvtárterme adott otthont.

A pályázat keretében nem csak a magyar, hanem valamennyi tantárgy V-XII. osztályos tantervének megújításról van szó. Elsősorban moduláris formában kell átalakítani a tantervet, tehát egészen másképp strukturálva, mint eddig, azaz témakörökre építve, és a tanévből 25 százaléka az időnek a tanár rendelkezésére áll. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnének a transzverzális modulra, ami azt jelenti, hogy a többi tantárggyal milyen kapcsolatot tud teremteni. Ez a típusú tanterv is kompetencia alapú.

A bemenő osztályok (V. és IX.) tantervét klasszikus formában kérik átalakítani, ami most érvényben van, és valószínű, hogy ezt jövőre be is vezetik.

„Annak ellenére, hogy tőlünk csak az V. és a IX. osztályos tanterveket kérik, végig kell gondolni az egyes évekre lebontott tanterveket, és csak akkor fogalmazhatjuk meg a részleteket, ha látjuk a kimenetét. Szatmárnémetiben most csak a középiskolai anyaggal foglalkozó munkacsoport találkozott éppen azért, hogy megfogalmazza azon elveket, melyek mentén kidolgozható IX. osztálytól XII. osztályig, az érettségii vizsgáig a követelményrendszer" - nyilatkozta Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, aki szintén a munkacsoport tagja.

Természetesen a tantervek esetében is, még ha hosszabb időre is íródnak, figyelembe kell venni az időközben végbement változásokat a társadalomban, az emberi gondolkodás- és értékrendszerben. Erről tartottak megbeszélést, ezzel kapcsolatban egyeztettek középiskolában és egyetemen tanító magyartanárok.

A találkozón részt vett Dr. Berszán István, a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának professzora, Dr. Selyem Zsuzsa, szintén a kolozsvári bölcsészkar professzora, Rázmán Enikő, a Nagyváradi Római Katolikus Líceum tanára,  Rudolf Ágnes, az Aradi Csiky Gergely Főgimnázium tanára, András Emese, a Nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum magyar tanára, Murvai Éva, a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanára és Gál Gyöngyi, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség munkatársa és magyar tanár.

A visszajelzések szerint eredményes volt a tanácskozás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: